także dlatego, że nie jest to jeszcze pełnia sezonu ślubnego, dzięki czemu łatwiej jest znaleźć dobrego fotografa, kamerzystę, zespół weselny, z wolnym terminem w kalendarzu.
Również zdecydowanie łatwiej o organizację noclegu dla gości weselnych.
Plusem wiosennego ślubu i wesela jest też to, że jeszcze przed sezonem turystycznym mogą Państwo udać się w podróż poślubną.
Wiosną charakter wesela wspaniale podkreślą kwiaty charakterystyczne dla tej pory roku: tulipany narcyzy, margerytki, żonkile, krokusy czy lilie. Fantastycznie wyglądają również bukiety czy dekoracje wykonane z bzu, konwalii – a do tego pięknie pachną. W menu weselnym dominuje lekkość i świeżość. A co za tym idzie, na stole nie może zabraknąć nowalijek, świeżych warzyw i owoców. Warto odejść od tradycyjnego rosołu na rzecz np. aromatycznej zupy – kremu z warzyw.