karta menu – Tawerna Żeglarska

|karta menu – Tawerna Żeglarska
karta menu – Tawerna Żeglarska2018-02-25T20:25:36+00:00

RESTAURACJA Tawerna Żeglarska

Tradycyjna polska kuchnia, miła obsługa, ciepło kominka oraz niepowtarzalny widok na jezioro sprawi, że poczują się Państwo u nas wyjątkowo.

GODZINY OTWARCIA:

do tawerny zapraszamy codziennie od 09:00
Kuchnia przyjmuje zamówienia od godziny

w sezonie 12:00 – 22:00,

poza sezonem 12:00 – 21:00

KARTA MENU:

PRZEKĄSKI:

TATAR Z POLĘDWICY I „PÓŁ SETY”
KREWETKI podsmażane na masełku czosnkowym, podane na zielonej sałacie z grzanką czosnkową
BRUSCHETTA z siekanymi pomidorkami i świeżą bazylią
PRZEKĄSKA NA CIEPŁO: grzanki czosnkowe, ziemniaczki zapiekane, kalmary

ZUPY:

ROSÓŁ Z KURY
BARSZCZ Z USZKAMI
ZUPA BOROWIKOWA z grzankami i kwaśną śmietaną
ŻUREK
ZUPA POMIDOROWA
ZUPA GULASZOWA
ZUPA RYBNA (rosół lub zagęszczana)

RYBY:

ŁOSOŚ Z RUSZTU z frytkami + mix sałat + sos tzatziki
ŁOSOŚ GOTOWANY w warzywach podany na makaronie szpinakowym z sosem serowym
FILET Z SANDACZA na sosie kurkowym z ziemniakami gotowanymi, podany z cukrowym groszkiem
PSTRĄG SMAŻONY (saute), dodatki wg cennika
PSTRĄG PIECZONY W FOLII z natką pietruszki i czosnkiem + sos (dodatki wg cennika)

DANIA Z DROBIU:

STRIPSY panierowane filety z kurczaka z frytkami i soczystą surówką z marchewki
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA z masełkiem ziołowo-czosnkowym, z fasolką szparagową i gotowaną marchewką podane z pikantnymi opiekanymi ziemniaczkami + sos słodko-kwaśny
RUMIANA PIERŚ Z KACZKI z musem jabłkowym i modrą kapustą + ziemniaki opiekane
KOTLET DE VOLAILLE z frytkami i mix sałat

DANIA Z WIEPRZOWINY:

POLĘDWICZKA W SOSIE BOROWIKOWYM z opiekanymi ziemniakami z sałatką wiosenną
GOLONKO W PIWIE podawane na modrej kapuście (dodatki wg cennika)
KOTLET SCHABOWY podawany z zasmażaną kapustą i ziemniakami z koperkiem
KARKÓWKA GRILLOWANA z sosem barbecue + ziemniaki opiekane z sałatką wiosenną
KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM podawana z ziemniakami gotowanymi i buraczkami
KLOPSIKI GOTOWANE W SOSIE KOPERKOWYM + ziemniaki gotowane, z surówką z marchwi

DANIA Z WOŁOWINY:

STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ w sosie z zielonym pieprzem + ziemniaki opiekane+ fasolka szparagowa i chrupiący boczek

SAŁATKI:

SAŁATKA GRECKA – mix sałat, ser feta, pomidor, ogórek świeży, cebula, oliwki, sos winegret
SAŁATKA Z KURCZAKIEM (NA OSTRO) – mix sałat, papryka, kurczak, owoce tropikalne, sos winegret
SAŁATKA GYROS – mix sałat, papryka, grillowany kurczak, pomidor, kukurydza, sos gyros
SAŁATKA Z TUŃCZYKA – ix sałat, tuńczyk, jajko, cebula, fasolka szparagowa, sos winegret

RÓŻNE:

DOMOWE PIEROGI RUSKIE + ZASMAŻKA
DOMOWE PIEROGI Z MIĘSEM
DOMOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PLACEK Z NADZIENIEM WARZYWNO-MIĘSNYM
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ
SPAGHETTI CARBONARA
SPAGHETTI BOLOGNESE
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
NALEŚNIKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI
PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI PINI I PARMEZANEM

DESERY:

SZARLOTKA (wyrób własny) NA GORĄCO Z LODAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
GRUSZKA Z ADWOKATEM
NALEŚNIKI Z SEREM I WIŚNIAMI
CIASTA DOMOWE
DESERY LODOWE Z KARTY DESERÓW

Karta dodatków, napoi, alkoholi dostępna jest w Tawernie.
Aktualne ceny dostępne są w karcie menu w Tawernie.

Z MYŚLĄ O NAJMŁODSZYCH PRZYGOTOWALIŚMY NASTĘPUJĄCE POZYCJE:

ZUPKA POMIDOROWA
SOLA SMAŻONA z frytkami i surówką z marchewki i jabłka
NUGGETS (PANIEROWANE FILECIKI Z KURCZAKA) + frytki + soczysta surówka z marchewki i jabłka + ketchup
KLOPSIK GOTOWANY W SOSIE KOPERKOWYM podany z surówka z marchewki i jabłka oraz gotowanymi ziemniakami
MAŁE SPAGHETTI BOLOGNESE
SZARLOTKA MINI (wyrób własny) NA CIEPŁO Z BITĄ ŚMIETANĄ
NALEŚNIK Z DŻEMEM LUB NUTELLĄ
LODY Z KARTY DESERÓW